Compania Google, acuzată că și-ar fi indus în eroare utilizatorii pentru a obține acces la datele personale ale acestora. Ce riscă gigantul

Compania Google, acuzată că și-ar fi indus în eroare utilizatorii pentru a obține acces la datele personale ale acestora. Ce riscă gigantul
Sursă foto - caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2020, 15:51
Actualizat: 27/07/2020, 16:05

Luni, autoritatea australiană de reglementare în domeniul concurenței a acuzat Google Alphabet că a indus în eroare consumatorii pentru a obține permisiunea de utilizare a datelor personale ale acestora pentru a le livra reclame personalizate.

De asemenea, autoritatea a anunțat că va solicita „o amendă de milioane de dolari” pentru Google în acest caz, pentru a servi drept exemplu, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Anunțul vine în contextul în care presiunea la nivel mondial în ceea ce privește confidențialitatea datelor personale este în continuă creștere, politicienii americani și europeni axându-se în ultima perioadă pe modul în care companiile din domeniu se folosesc de datele utilizatorilor.

În documente prezentate în instanță, Comisia australiană pentru Concurență și Protecția Consumatorilor (ACCC) a acuzat Google că nu a primit în mod explicit consimțământul și nu a informat în mod corespunzător utilizatorii despre o modificare a termenilor și condițiilor din 2016 prin care compania utilizează informațiile personale din conturile Google asociindu-le cu activitățile de navigare ale utilizatorilor pe site-urile care nu aparțin Google.

„Această modificare a adus foarte mulți bani Google. Din punctul nostru de vedere, compania a obținut aceste sume printr-un comportament înșelător”, a declarat Rod Sims, președintele ACCC.

Autoritatea de reglementare adaugă că modificarea termenilor a permis Google să lege istoricul de navigare al milioane de consumatori cu identitatea acestora, oferindu-i companiei o putere disproporționată pe piață.

„Considerăm că Google a indus în eroare consumatorii australieni în legătură cu ceea ce plănuia să facă cu datele lor personale, inclusiv cu datele despre activitatea de pe internet a acestora de pe site-uri care nu aparțin Google”, a spus Sims.

Google respinge acuzațiile autorităților australiene

Cu toate acestea, Google susține că modificarea este opțională și consimțământul consumatorului a fost solicitat prin notificări la vedere și ușor de înțeles.

„Dacă un utilizator nu și-a dat consimțământul, experiența sa cu produsele și serviciile noastre a rămas neschimbată”, a spus un purtător de cuvânt al Google.

În iunie 2016, Google a modificat formularea politicii sale de confidențialitate, renunțând la un paragraf potrivit căruia nu va asocia datele cunoscute sub numele de „cookie-uri” cu informațiile personale ale utilizatorilor.

Astfel, noua politică stipulează următoarele: „În funcție de setările contului, activitatea dvs. pe alte site-uri și aplicații poate fi asociată cu informațiile personale pentru a îmbunătăți serviciile Google”.

Autoritatea de reglementare din Australia susține că Google a folosit datele pentru a oferi publicitate țintită, o sursă importantă de venit pentru companie și nu a informat clar consumatorii cu privire la schimbările din politica sa de confidențialitate.

Autoritatea de reglementare a deschis o acțiune în instanță în acest caz și ar putea cere o amendă de „milioane de dolari” de la Google, fără a preciza, însă, o sumă exactă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×